Gepubliceerd op

#6 – Kan ik je later bellen?

Iemand die ik belde was druk. Ik belde maar hij nam niet op. Snel -te snel- volgde een bericht: Kan ik je later bellen?

Mijn vriend praat niet zo. Het is een standaardbericht dat je kunt versturen als je geen zin of tijd hebt om op te nemen. Handig! Kun je aandachtig reageren, ook al kan je niet aandachtig reageren.

De keuze is reuze. En je mag ook nog je eigen tekst invoeren!

Eeeh wat? Aandachtig?

Eigenlijk is het natuurlijk helemaal niet aandachtig. Het is een belediging.

  • Een belediging voor diegene met wie mijn vriend aan het bellen is: tijdens het gesprek is hij met iets anders bezig (Wie belt er, welk bericht kies ik, bericht versturen.) en dat is niet zo netjes.
  • En een belediging voor de ontvanger van het bericht. Niemand kan zo snel typen terwijl hij/zij aan het bellen is, de ontvanger weet altijd dat het niet klopt. Het is voorgeprogrammeerd, en daarmee generiek. En niemand verdient een generiek bericht van een ander mens.

Opties!

Dit soort ideeën hebben een air van efficiency. Van modern en technisch alles lekker managen. Het is een scenario waarin mensen gaan handelen als computers. Waarin we echte situaties behandelen als standaardsituaties, en mensen niet antwoorden, maar afhandelen.

LinkedIn is ook zo goed in het aanbieden van onaandachtige suggesties. Ik haat dat. De opties die ze geven zijn echt zo dom!

Echte aandacht

Standaardopties in echte communicatie leiden tot een verarming van taal, dat weet ik zeker. Als je geen moeite hoeft te doen en de ontvanger vindt dat wel prima (of is er aan gewend geraakt, is afgestompt), waarom zou je dan je best doen op een persoonlijk bericht of mooie wens? Alles kan korter en uniformer.

Maar ik vind dat lui en makkelijk. En grof.

Efficiency is een leeg doel. Het ontmenselijken van taal ontmenselijkt ook onszelf.

Inefficient en aandachtig is wat ons mensen maakt. Het reageren op elkaar, het tijd nemen, het verbinden is vele malen meer waardevol dan een snelle afhandeling.

Wat een gezeik

Maar, hé. Laten we vooral lekker zo doorgaan! Praten over een tijdje computers alleen nog met elkaar. Lekker efficient.