Gepubliceerd op

Dichtbij kijken met het thuisnatuurklooiboek

Het is zover: het #thuisnatuurklooiboek is uitgeleverd.

De afgelopen maanden maakte ik het samen met de Nederlandse natuurmusea. Het was een logisch vervolg op het #zomerthuisblijfklooiboek dat we vorige zomer maakten. Beide boeken zijn een antwoord op de corona-thuiswerk tijd: het binnenzitten, de boze digitale tunnel.

Naar buiten

Ik ben in de lockdown de natuur nog meer gaan waarderen. En ik ben niet de enige. We wandelen ons helemaal suf en kopen massaal vogelspot-boeken. Maar kinderen vinden wandelen vaak saai. En dus zocht ik naar spannende natuur dichtbij, naar grijpbare natuur die je verwondert en verbaast. Natuur dichtbij waar ouders of verzorgers samen met hun kinderen van kunnen genieten.

Ik keek naar korstmos en verbaasde me over een nieuwe wereld die ik niet eerder zag.

We bekeken onze koelkast ineens met heel andere ogen: hoera schimmel!

En we deden allerlei vieze experimenten.

We zochten -geïnspireerd door de geweldige Jelle Reumer die daar een heel mooi boek over schreef- naar stadsfossielen, en vonden veel hele mooie. Soms met gevaar voor eigen leven.

We vonden zelfs namaakfossielen van plastic (rechts). 🤔

Natuuravonturen beleven is makkelijk en dichtbij!

De natuurmusea

Ik maakte het boek samen met de natuurmusea (Naturalis, Ecomare, het Museon, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Universiteitsmuseum Utrecht, Natuurmuseum Brabant, Teylers Museum, de Bastei, Natura Docet Wonderryck Twente, Natuurmuseum Fryslân, Natuurhistorisch Museum Maastricht en Hortus Leiden, whoehoe!). Het is een ongelofelijk plezier met zulke experts samen te werken. Er zijn zoveel mooie verhalen te vertellen!

En dat doen we: in het boek staan 29 activiteiten over vlinders, bacteriën, zaden, dodelijk afval, stoere stoepplantjes, wind, bomen, uitgestorven dieren en meer. Je kunt veel zelf doen, je leert van alles en de meeste activiteiten doe je samen. En dat is fijn na al het digitale.

In het boek staan 290 plaatjes, het is rijk, wild en stoer.

De natuur troost

En weet je wat het mooiste is: door zelf zoveel met de natuur bezig te zijn, voel ik me heel goed. Het heeft me geholpen de disbalans van de overdosis digitaal te compenseren.

Gamification oplossingen als de Ommetje app werken niet voor mij. Beloningen en competitie roepen bij mij vooral weerstand op. Maar de belofte buiten mooie dingen te gaan zien haalt me makkelijk achter mijn scherm vandaan.

Het boek is af, ik ben gelukkig. En ik hoop dat het boek ook veel anderen gelukkig gaat maken. Bestel het hier, of koop het bij je lokale natuurmuseum. Ze hebben je gemist! (En wij hen ook.)

Lieke Dekker, de natuurmusea en Uitgeverij Pica: ❤️❤️❤️ voor de fijne samenwerking!

Delen

Na enige tijd zullen we het boek online gratis beschikbaar maken onder de cc licentie Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal. (Je mag het gebruiken, maar niet veranderen. En je mag er geen geld mee verdienen.) Daarover later meer.