Gepubliceerd op

Eerst komt de liefde voor de kunst

Educatie en publiekspartcipatie bij de tentoonstelling over Art & Project.

Kröller-Müller Museum:

Art & Project (Amsterdam 1968-1989, Slootdorp 1990-1998) was een van de toonaangevende galeries voor hedendaagse kunst in Nederland en ver daarbuiten. Oprichters Geert van Beijeren (1933-2005) en Adriaan van Ravesteijn (1938-2015) brachten een programma met nationale en internationale kunstenaars, dat aanvankelijk sterk verbonden was met de opkomst van de conceptuele kunst, maar zich later verbreedde, met accenten op sculptuur en schilderkunst.

In de tentoonstelling zijn o.a. werken te zien van Jan Dibbets, Ger van Elk, Willy Ørskov, Barry Flanagan, Richard Long en Nicholas Pope.

Uniek voor Art & Project was het bulletin, dat aanvankelijk fungeerde als tentoonstellingsaankondiging, maar al snel door kunstenaars werd gebruikt als experimenteel medium voor het verspreiden van hun ideeën en zelfs als conceptueel kunstwerk.

Zelf doen

 In de tentoonstelling staan werkstations waar je je eigen bulletin maakt, op stellingen kunt reageren en iets persoonlijks kunt toevoegen aan het tentoonstellingsarchief.

  • In de Bulletinbar maak je je eigen bulletin (op de eerste dag werden er al bijna 100 gemaakt…),
  • op de wanden reageer je op stellingen,
  • en op een kaart laat je informatie over jezelf achter, al la Dibbets.
  • In Het Archief tenslotte laat je iets achter, dat daarmee ineens kunst wordt: iets uit je jaszak, iets dat je hebt gemaakt of wat je vond.

En zo wordt jij onderdeel van de tentoonstelling en collectie.

Samen

Het participatie/ educatie programma was vanaf het begin onderdeel van het tentoonstellingsconcept. En daarmee heeft het een grote en eigen plek, die aantrekkelijk is voor bezoekers en past de visie achter de werken die worden tentoongesteld. Ik ben er heel trots op, het was een geweldige samenwerking met het geweldige team en in het speciaal met de geweldige Sandra Boks.