Gepubliceerd op

Mensen lenen

Als ik een project doe, werk ik altijd samen met de mensen voor wie het project bedoeld is. Ik duik in hun leven en kijk vanuit dat perspectief. Ook spreek ik allerlei experts zodat ik zeker de juiste koers kies: ervaringsdeskundigen, experts (bijvoorbeeld artsen), collega ontwerpers en anderen.

Samen denken

Dat soort ontmoetingen zijn altijd extreem effectief: als je iemand bevraagt op zijn of haar expertise is de uitkomst altijd waardevol; of het nou gaat over echte ervaringen of gestudeerde kennis.

Maar het vinden van dit soort experts is niet altijd makkelijk. Vooral een fijne ervaringsdeskundige vind je niet zomaar. Mensen met een mening heb je zo gevonden, en activisten ook. Maar wat als je daar wat bang voor bent? Als je zoekt naar een redelijk mens, dat het je rustig uitlegt? Dan heb je de bibliotheek nodig.

Jaren geleden registreerde ik het domein helegewonemensen.nl met het idee er een plek voor vragen van mensen aan mensen van te maken. Dat kwam niet van de grond. Want zou het niet veel beter zijn als die mensen in de bibliotheek te leen waren? Dat ze onderdeel van de collectie zouden zijn? (Net als gereedschappen, kookgerei, (educatief) speelgoed, zelfhulp kits, kamerplanten… nou ja, dat.)

Er bestaan al concepten waar je naar verhalen van mensen kunt luisteren (zie de Mensenbieb). Dat gaat over begrip voor elkaar en is prachtig.

Maar mij lijkt het zo mooi als je eigen vraag het uitgangspunt is en je de mensen gewoon kunt vinden in de collectie van de bibliotheek. Dat het geen voorstelling is je kijkt, maar je een manier om informatie te vinden. Dat het tussen de boeken in de catalogus staat, en daarmee heel toegankelijk wordt.

Uit de kast

Onlangs kwam de dochter van mijn vriendin uit de kast. Het had mijn vriendin goed gedaan even te kunnen kijken naar het verhaal van ervaringsdeskundige. En wat als je die persoon zelfs kunt lenen!

De bibliotheek is de samenleving

Ik houd van de bibliotheek omdat het een voor iedereen toegankelijke bron van kennis en groei is. Een plek die kansen geeft en alles weet. Een plek vol verhalen waardoor we onszelf en de ander beter gaan begrijpen.

Mensen lenen

Wat nou als we de mensen met verhalen zelf ook in de collectie opnemen. Je kunt hun verhaal luisteren, veel gestelde vragen lezen (want misschien vind je daar je antwoord al) of soms een afspraak maken ze voor een half uur te lenen voor een (online) gesprek.

Er zijn zowel experts als ervaringsdeskundigen.

  • Wil je een vraag stellen over sterrenkunde? Dat kan, er zit een sterrenkundige in de collectie.
  • En die moeder die een verhaal zoekt over haar dochter die uit de kast is? Een deskundige puber vindt je bij SISO 418.15

Ze zijn te vinden via de catalogus. Wel even reserveren als je ze echt wil lenen.

Zo wordt de bibliotheek de samenleving.