Gepubliceerd op

Handboek voor Het Goede; praktische ethiek

Ik werk aan een boek voor mensen die het beter willen dan het nu is. Het wordt een handboek dat ethiek praktisch toepasbaar maakt door een ontwerp-achtige aanpak. En ik heb jullie hulp nodig.

Het boek gaat dus over ontwerpen, maar wordt zowel voor ontwerpers als voor niet-ontwerpers interessant. 

Ik kies die aanpak omdat ontwerpers zowel kunnen waarnemen wat er gebeurt, bedenken wat datgene wat ze zien betekent en het vermogen hebben de situatie te herontwerpen. Ik werk zelf voortdurend op die manier en weet zeker dat iedereen het kan (leren).

Tot nu toe

Ik ben al enige tijd bezig met het praktische ethiek: het afgelopen jaar heb ik al veel geschreven, methodes in schets ontwikkeld, les gegeven en samen met Vasilis maak ik een fijne podcast waarin we met gasten praten over ethiek en/in ontwerp. En nog steeds is mijn interesse en gevoel van noodzaak even groot.

En dus heb dit boek als eigen opdracht meegenomen in de master Design Research waarmee ik net ben gestart. Mijn brede, wat ongestructureerde voorbereiding ontwikkelt zich op die manier door in een echt onderzoek. En daar wil ik jullie graag bij betrekken.

Hulp

Ik zal gedurende de komende twee jaar steeds vragen willen stellen, dingen willen voorleggen, en af en toe een (online) gesprek organiseren.

  • Ik wil graag mensen spreken die gebruik maken van ontwerpen (als consument), 
  • mensen die graag meer willen gaan denken en handelen als ontwerpers,
  • mensen die werken als ontwerper,
  • en mensen die over ontwerpen en ethiek nadenken. 

Lijkt je het interessant hieraan mee te doen? Laat me dat dan weten op ethiek@astridpoot.nl.

Fase 1: onderzoek

Ik start met het verzamelen met verhalen van gebruikers. 

  • Welke product of dienst maakte een grote indruk op je? (Ten goede of ten kwade) 
  • En waarom maakte het zo’n indruk?

Met jullie verhalen ga ik oorzaken van goed of slecht ontwerp in kaart brengen. 

  • Is er sprake van (kwade) opzet? (Spoiler: bijna nooit) 
  • Is er sprake van misverstanden? (Heel vaak)
  • Was het per ongeluk zo goed of zo slecht? (Best vaak)
  • En wie is er verantwoordelijk? (En wat kan de ontwerper daarmee?)

Wil je daaraan meedoen, dan stuur ik je een pakketje met een klein speelbord en wat vragenkaarten. Het kost je ongeveer een half uur.

Interesse? Laat me dat dan weten op ethiek@astridpoot.nl.

Meer weten