Gepubliceerd op

Lekker samen koken: CoChef

Veel kinderen zijn aan de zware kant en de meeste kinderen eten onvoldoende groente en fruit (slechts 1% van de schoolkinderen eet voldoende groente per dag). Voorlichting over voeding schiet blijkbaar te kort en ouders en kinderen hebben onvoldoende kennis en motivatie het goede te doen.

Het is dus mis. En hartstikke moeilijk! Want veel producten die we kunnen kopen ervaar ik als steeds complexer; ook de ‘gezonde’ zijn bewerkt en bevatten allerlei ingrediënten die je niet zomaar verwacht: suiker heeft veel verschillende namen op verpakkingen.

Tegelijk groeit de beschikbare voorlichting: meer of minder transparante keurmerken, schijf van 5, campagnes, vlogs, blogs, ik voel dat we inmiddels in een dicht bos lopen zonder iets te zien. Voeding is technisch geworden en vereist kennis. En zelfs dan is het moeilijk: want wat moet je als food bloggers het ei semi-wetenschappelijk ter discussie stellen?

Gevolg is dat niemand meer lijkt te weten wat goed eten is. We kunnen slecht beoordelen wat gezond, lekker en genoeg is. Dan krijg je kinderen die calorieën tellen (ben ik echt tegengekomen in gesprekken). Kinderen die zoeken naar vinkjes. Ik vind dat een schrikbeeld.

En dus bedacht ik CoChef: een app waarmee kinderen en ouders gewoon lekker samen kunnen koken. Geen cupcakes, maar echte maaltijden.

Ik vertelde er over in de Zwijger, tijdens een bijeenkomst van de Youth Food Movement.

Inmiddels wordt CoChef verder ontwikkeld bij de Familie van Fonk. En dat gaat geweldig! Hoe ver we zijn lees je hier.