Gepubliceerd op

Opinie: Innovatie is niet (perse) technisch, innovatie is mensenwerk

Misschien ken jij er ook wel een. Meestal mannen en soms vrouwen uit het bedrijfsleven die –zo rond de leeftijd dat ze zelf kinderen krijgen, eerste of tweede leg- hun handen uitstrekken naar het onderwijs. Een AI startup die automatisch kinderwerk nakijkt! Objectief! Data!

Want het is toch ongelofelijk: Zijn kind gaat nu naar school, en het is precies hetzelfde als toen hijzelf jong was! Hoe kan dat nou? Het is echt ondanks school dat hij is waar hij nu is. En het werken is toch ook helemaal veranderd? Zo ouderwets! Met de huidige techniek is veel meer mogelijk. En vaak citeren ze dan iets van een internet goeroe.

Ze komen uit een snel bewegende wereld, waar het woord innovatie vaak en serieus gebruikt wordt. Ze geloven: alles moet anders want de wereld is en wordt nog meer anders.

En tech is vaak de Haarlemmer olie. De overtuiging dat technische vooruitgang goed is en onze problemen oplost is dominant. Techniek = innovatie = vooruitgang. Meetbaar ook: ik herinner me een podcast over het automatisch nakijken van opstellen van kinderen. Geweldig! Een objectieve beoordeling, die ook nog eens geen tijd kost. Meetbaar en eerlijk. Dat wil je!

Maar als je goed kijkt, kun je je afvragen waar echt geïnnoveerd wordt. Want wat is nou eigenlijk innovatie?

Ik heb nog nooit een leraar gesproken die niet beter wil worden. Echt nog nooit. En dat hoort bij mensenwerk. Want als er iemand tegenover je zit, een echt persoon, gaat het beter willen doen vanzelf, uit empathie.

Bij mensen die met mensen werken staat er wat op het spel. Want als de leerkracht het niet goed doet, heeft het kind daar last van. Hier en nu. En alleen de leerkracht weet wat er achter dat opstel zat. En dat is de kern.

Dus lieve business innovation startup consultant, laten we liefdevol en voorzichtig zijn. Misschien kan jouw educatieve AI nakijk-startup even wachten. En kun je gaan vragen op de school van je kinderen waar je kunt helpen. Ga luizenpluizen, ga in de ouderraad, breng je kinderen op tijd, vraag wat er nodig is. Zodat de leerkracht van jouw kinderen tijd heeft haar onderwijs verder te verbeteren. En misschien verzinnen jullie samen wel een startup. Of niet natuurlijk. Dat is pas innovatief!

Kusje.

Naschrift: Hella Hueck en Robert Went schreven een mooi artikel in het Financieel Dagblad over Zes Mythes rondom technologie. ‘Nieuwe technologie lost onze problemen niet op’ spreekt me in deze context erg aan: