Gepubliceerd op

Het mooie verhaal van Radiotelescoop Dwingeloo

Samen met Tammo Jan Dijkema van Stichting Camras maakte ik een boekje over de Radiotelescoop Dwingeloo. Ik deed dat ter nagedachtenis aan mijn vader die recent is overleden. (Wij hielden beide van de kleine telescoop waar hij vroeger werkte.)

Het boekje vertelt het verhaal van de telescoop. Het waarom, de bouw en de opening door de oma van onze huidige koning. Met een glansrol voor professor Oort!

Het is niet niks om lichtfrequenties en waterstof-golven begrijpelijk uit te leggen. En met onzichtbare dingen de verbeelding te prikkelen. Het was daarom geweldig fijn samenwerken met Tammo Jan van Camras. Hij vertelde bijvoorbeeld dat Oort op bezoek ging bij de boswachter in Lhee (want Staatsbosbeheer was niet meteen voor) en dat Oort in de gemeenteraad van Dwingeloo de historische woorden sprak: ‘Uw dorp krijgt uitzicht op het heelal zoals geen andere plek op aarde die zal hebben.’ Zeg daar maar eens nee tegen!

Arjan van der Meij deed de laatste natuurkundige check en prees het kleine liefdesverhaal dat erin zit. Dank Arjan!

Goed, een boekje dus.

  • Voor iedereen vanaf 8 jaar
  • Een mooi verhaal over gemis en liefde
  • Uitleg van de wetenschap achter de radioastronomie
  • (Stoere!) historische verhalen over de telescoop

Binnenkort te krijgen bij de telescoop en gratis te downloaden: hier.

Meer