Gepubliceerd op

WC kunst: op de wc kijk je tenminste lang naar dingen!

Samen met Museum Jan Cunen ontwikkelde ik een project waarbij kinderen zelf thuis kunst gaan maken om op te hangen in de wc: WC Kunst. Inspiratie is het werk van Koos Buster‘Op de wc kijk je tenminste lang naar dingen!’ De WC-Kunst maakpakketten worden tijdens de lockdown verspreid door de bibliotheek: vanaf vandaag krijgen alle kinderen die een jeugdboek afhalen een gratis thuisknutselpakketje mee. Dit geldt voor de afhaalpunten in Oss, Lith, Berghem en Ravenstein, zolang de voorraad strekt.

Samen denken

Het idee ontstond kletsend op een bankje naast een dicht cafe. (Lockdown, jammer.) Museumdirecteur Herman Tibosch en ik waren er -zelfs zonder koffie- snel uit: mini-kunst is geweldig (we maakten dit ook al samen), de wc is geweldig, Koos Buster is geweldig en een blister is net een mini-vitrine!

WC kunst

Uit het boekje: ‘Jan Cunen was een verzamelaar. Om zijn verzameling aan iedereen te kunnen laten zien, begon hij een museum, dat later naar hem is vernoemd: Museum Jan Cunen. Jan bewaarde bijzondere dingen, maar ook juist heel gewone. Want Jan zag dat het gewone ook heel bijzonder was. Het was alsof hij door een speciale bril naar de wereld keek.’

In het gewone het bijzondere zien willen we de Osse kinderen zelf laten ervaren. In het WC kunst pakketje zit een boekje over Jan Cunen en Koos Buster en een blister waar de kinderen hun zelfgemaakte kunst in kunnen tentoonstellen.

De opdracht: maak iets heel gewoons na, tot het een kunstwerk is. Osse kinderen kunnen hun werk in bruikleen aan het museum geven, waar het te zien zal zijn. Zo worden ze niet alleen makers, maar ook exposerende kunstenaars.

Tandpasta van klei

Als je een gewoon voorwerp namaakt van een vreemd materiaal ben je gelijk op avontuur: een kartonnen boterham is echt moeilijk goed te maken! En een tube namaken van klei en echt heel grappig.

Niet moeilijk

Een fantastisch interview met Koos Buster door Anouk en Niels.

Museumeducatie hoeft niet moeilijk te zijn. Helpen kijken, fantaseren, maken en tentoonstellen kan grappig en licht van toon zijn. Dat laat dit project zien. Dank Karin Schipper van het museum voor alle hulp en vrolijke ideeën, en Leve Jan Cunen!