Gepubliceerd op

Geld en/of Goed

In mijn ethiek onderzoek praat ik ook met bedrijven. En wat ik zie: de spanning tussen geld verdienen en het Goede Doen is een hardnekkige. Hoe zit dat en hoe komt dat?

De meeste bedrijven vinden het Goede belangrijk. Ik zie drie strategiën die bedrijven gebruiken:

  1. Geld of goed
  2. Beetje geld, beetje goed
  3. Geld en goed

Geld of goed

Goede projecten en projecten waarmee geld wordt verdiend zijn niet dezelfde projecten. Goed en geld is niet verenigbaar.

  • Sommige bedrijven doen alleen goede projecten (doorgaans met subsidie).
  • Soms werken ze alleen commercieel (Het Goede is voor die anderen).
  • Of ze doen beiden: ze verdienen geld met commercieel werk (minder goed) en geven dat uit door mooie (minder- of onbetaalde) klussen te doen. Zo creëren ze een balans.

Beetje geld, beetje goed

Sommige bedrijven kiezen een polderende aanpak. Ze hosselen tussen de lijn Geld en Goed en proberen het in alle projecten beide te laten terugkomen. Ze werken niet voor echt slechte bedrijven en maken binnen projecten zo goed mogelijke keuzes. Ze doen wat ze kunnen, maar niet alles is mogelijk.

Geld en Goed

Derde categorie zijn de bedrijven die zowel het geld als het goede omarmen. Ze zoeken nadrukkelijk naar projecten waarin ze op beide vlakken geen consessies hoeven doen. Goed Geld verdienen. VPRO Tegenlicht maakte een aantal mooie uitzendingen over nieuwe bedrijven die dit expliciet doen.

En jij?

Bij wat voor bedrijf werk jij? Of wat voor bedrijf ben jij? En ben je daar tevreden over? Wat is goed, wat wil je anders? Laat het me weten! ethiek@astridpoot.nl

Ik maakte hier eerder ook een denkkaart over: