Gepubliceerd op

Wij zijn de goed(e) makers

Na een lang denken ben ik eruit wat ik moet met mijn ethiek onderzoek.

  • Ethiek is niet moeilijk om te begrijpen, het lijkt vooral moeilijk om te doen.
  • Maar als je stevig staat en een open houding hebt, kom je alleen of samen met anderen tot kleine en grote veranderingen.
  • Voor iedereen is het goede iets anders; het goede is persoonlijk.
  • Je doet wat je kan, dat doe je goed en dat is genoeg.
  • Ik noem het Goed Maken.

Is het een beweging? Een vereniging? Een platform? Een afzender? Weet ik veel, we zien wel. In dit blog de eerste stap: ik vertel wat ik denk wat ons kenmerkt. Dit leerde ik in mijn onderzoek en gesprekken met heel veel mensen.

Wij zijn eerlijk

Het grootste probleem met het goede doen, is dat we niet altijd zeggen wat we vinden. We spelen de rol van de professional en houden ons aan de bedrijfscultuur. Maar als we eerlijk zijn (en dat netjes doen), kunnen we sneller en beter samenwerken. En geven we anderen ruimte ook eerlijk te zijn.

Wij zijn onszelf

Je brengt altijd jezelf mee. Wie je bent door je ervaringen, opvoeding of achtergrond is onvervreemdbaar van wat je doet. Als wat je doet en wie je bent niet matcht zul je breken. Als het wel in harmonie is, zul je schitteren. En als iedereen zichzelf is zullen we leren van de fantastische diversiteit.

Wij zijn goed geïnformeerd

‘Het voelt niet goed’ is geen argument. Maar wel een belangrijk signaal. Om er wat mee te kunnen moet je zorgen dat je goed weet waar je het over hebt. Educate yourself zoals mijn dochter me steeds weer voorhoudt. Lees boeken, spreek mensen, studeer. En leg dan uit waarom het niet goed voelt. Want alleen op basis van goede argumenten kan het goed veranderen.

Wij zijn open

Zorg dat je niet alle antwoorden hebt, maar zorg vooral voor vragen. Vragen zijn het begin van een relatie.

Wij zijn concreet

Pas op voor post-its. Zorg dat wat je bedenkt echt wordt. Niet alleen praten, maar vooral doen. Kies wat binnen je macht ligt en handel. We kunnen niet alles, maar doen wat wel mogelijk is.

Wij zijn punk!

Heb schijt aan ‘hoe het altijd gaat’. Sowieso schijt. Breek de regels, doe het anders. Versnel, verander, of hang juist aan de wagen, wees punk.

Als we zo zijn, hebben we een begin. Doe je mee? Ik heb een domein en je kunt me mailen. Baby steps. Volgende stappen volgen.

PS

Meer lezen? Hieronder vind je per item de blogs die er over gaan.

Eerlijk

Onszelf

Goed geïnformeerd

Open

Concreet

Punk