International readers: the pitch for my book in English.
In de zomer was ik uitgenodigd als gastschrijver te komen werken in de Wolkerstuin. Een grote eer en genoegen. Ik heb daar gewerkt aan de opzet voor mijn graphic novel over autisme: wise enough to play the fool. En nu ben ik klaar voor een uitgever.
Over het boek
Wise enough to play the fool is een buitengewoon direct, bijna ongefilterd boek over autisme. Het verhaal wordt verteld door de auteur en haar vervelende kat. Openhartig en vol zelfspot geven ze een unieke blik op leven met autisme. Onhandig, jazeker. Maar ook een sterke bron.
Naast de eigen ervaring gaat het ook over autisme in de maatschappij: het onderscheid tussen gewoon en anders is vals. Door vast te houden aan wij-zij denken werken we een verbonden samenleving tegen. De werkelijkheid is niet dat er een norm is en wat afwijkt erbuiten valt, de werkelijkheid is dat we allemaal oneindig verschillend zijn. En precies dat is van grote waarde. De auteur spiegelt ervaringen uit haar eigen leven aan grote denkers als Johan Huizinga, Immanuel Kant, Grayson Perry en Hannah Arendt.
Mat de kat is de alwetende verteller. Zij heeft dat autistische gedoe helemaal in de vingers en zal alles duiden voor de lezers.
Hoe ga je om met autistische mensen in je huis? Ieder onderwerp wordt door haar helder ingeleid en becommentarieerd.
Waarom dit boek?
Als vreemd persoon voegt de auteur zich vaak naar de sociale norm, maar dat hoeft zeker niet altijd: vreemd zijn geeft anderen ook de gelegenheid vreemd te kunnen zijn. De kunst is samen te leven, waarin we ons zowel aan elkaar aanpassen als soms ruimte nemen.
Zo worden we samen meer onszelf.
Inhoud (kort weergegeven):
- Inleiding: wat is dit voor boek?
- Start van het verhaal: het label
- Vroeger
- Ik ben niet van mezelf
- Ziek van gekte
- Beslissing
- Gek zijn
- Het andere brein: wat is autisme
- Denken is oneindig: over de binnenwereld
- Alles zien
- Pijnlijk eerlijk (Lessen van Immanuel Kant)
- Onderuit: meltdown/ shutdown
- (Zelf)liefde
- Aandachtig leven (Lessen van Joke Hermsen)
- Gereedschap voor survival
- Leven in een zandbak: omgaan met de buitenwereld
- Jezelf zijn (Lessen van Grayson Perry)
- Onderdeel van het allergrootste
- Later
- Graag gek zijn: de rol van de nar (Lessen van Hannah Arendt)
- Trots en tevreden: lekker autistisch
- Slot: samen in de wereld
Doelgroep
Het boek is bedoeld voor mensen op het spectrum (met name jonge vrouwen) en mensen die daarin geïnteresseerd zijn (familie, onderwijsprofessionals, hulpverleners).
Vanwege de eigen vorm reikt het verder dat het ‘Autisme als stoornis, hier is een gids om ermee te leven’ genre. Het wordt een boek dat ik zelf graag gelezen zou hebben als jongere. Niet hulpverlenerig, maar vanuit ervaring en zonder oordeel. (En hopelijk met humor.)
Over Astrid Poot
Astrid Poot is prijswinnend ontwerper, schrijver en kunstenaar.
Ze werkt vanuit Amsterdam als strateeg en conceptontwikkelaar samen met musea, bibliotheken en onderwijsuitgevers aan producten die mensen sterker maken. Ze geeft regelmatig les in het HBO en geeft lezingen op verschillende podia.
Sinds 3 jaar doet ze een groot onderzoek naar praktische ethiek (van haar DIY ethiek handboek zijn er 400 verkocht). In haar autisme project maakt ze gebruik van de lessen uit dit onderzoek.
Voor het autisme project kreeg ze een residentie in de Wolkerstuin, daar heeft ze de eerste stappen gezet voor Wise enough to play the fool.
Dit kun jij doen
Wil je dit project steunen als sponsor of ben/ken je een uitgever bij wie precies dit boek ontbreekt in het portfolio, mail me dan voor het manuscript en een afspraak: thefool@astridpoot.nlJ