Gepubliceerd op

Wise enough to play the fool

In de zomer ben ik uitgenodigd als gastschrijver te komen werken in de Wolkerstuin. Een grote eer en genoegen. Ik zal daar werken aan mijn publicatie over autisme: wise enough to play the fool.

Er zijn grofweg 2 manieren om te kijken naar de plek van hoogfunctionerende autisten in de maatschappij:

 • Autisme is anders. Het is een stoornis, je moet er mee leren omgaan. En als dat lukt kun je functioneren in de maatschappij. De sleutel is aanpassing en meebewegen.
 • Autisme is een geweldig talent, dat alle ruimte verdient. Ruimte waar je recht op hebt, die je kunt (moet!) nemen. De sleutel is de ruimte op te eisen.

Beide gezichtspunten zijn onvolledig. Het zijn meer principes dan omschrijvingen van hoe het werkelijk is. Of: zou kunnen zijn. Als vreemd persoon voeg ik me vaak naar de sociale norm, maar dat hoeft zeker niet altijd. Als sterk persoon creëer ik ruimte, maar niet ten koste van anderen. De kunst is samen te leven.

Het onderscheid tussen gewoon en anders is vals. Door vast te houden aan wij-zij denken werk je een verbonden samenleving tegen. De werkelijkheid is niet dat er een norm is en wat afwijkt erbuiten valt, de werkelijkheid is dat we allemaal oneindig verschillend zijn. En dat we ons daarin zowel aan elkaar aanpassen als soms ruimte nemen.

Het boek

In mijn publicatie laat ik zien wat autisme voor mij is. Onhandig, jazeker. Maar ook een sterke bron waar ik in mijn werk veel aan heb. En een verrijking van/in de maatschappij: want vreemd mogen zijn geeft anderen ook de gelegenheid vreemd te zijn. Zo raken we samen meer verbonden.

 • Genre: semi-fictie beeldessay
 • Inhoud: tekst, beeld en (on)handige schema’s.

Bronnen

(Groeiende lijst)

 • Uiteraard een stapel boeken over autisme, maar ook:
 • Hannah Arendt over pluraliteit
 • Joke Hermsen over thuis zijn
 • Miriam Rasch over menselijkheid en ruis
 • Johan Huizinga over spelen en rituelen
 • James Bridle over intelligenties
 • Anna Murphy Paul over denken in context

Jij

 • Wil je iets vragen of zeggen?
 • Heb je een idee voor een bron die ik moet bestuderen?
 • Wil je mijn onderzoek steunen?
 • Of wil je zo’n geweldig t-shirt? (Waar je mijn onderzoek mee steunt)

Mail naar: thefool@astridpoot.nl

Meer