Gepubliceerd op

Bo bouwt een boot

Onze wereld heeft makers nodig. Kinderen die vroeg leren dat je niet alles hoeft te kopen, maar ook zelf kunt maken voelen zich autonomer en kunnen beter omgaan met de druk van het digitale. Kinderen die maken zijn creatiever, vindingrijker en hebben meer zelfvertrouwen. Precies het doel dan Astrid Poot en Dieuwertje Boeren met hun boek voor ogen hebben: meer makers maken!

Het verhaal

Bo bouwt een boot is een prachtig boek over vriendschap, twijfel, doorzettingsvermogen, creativiteit en samen problemen oplossen.

De brug tussen de boerderij van Bo en het huis van haar opa wordt gesloopt. Wat nu? Bo maakt een plan: ze wil een boot voor opa bouwen. In een verlaten schuur begint ze stiekem aan de boot.

Ze leer opa beter kennen dan haar misschien lief is, ze overwint tegenslagen, krijgt hulp uit onverwachte hoek en verandert het leven van opa meer dan ze had verwacht.

De gereedschappen

Bo bouwt een boot is ook een boek over gereedschap: waar komt het vandaan, hoe moet je het gebruiken en wat kun je er zelf mee maken?

Wist je dat het zakmes is uitgevonden door de Romeinen, maar dat er in het begin niet eens een mes in zat? En hoe zit het eigenlijk met een zingende zaag, zaagt die een beetje? En doe als Bo: leer hoe je touw maakt met een boormachine en hoe je boeken bindt met een lijmpistool. Een een zaag? Die maak je ook gewoon zelf!

We zaagden alles in de prak met een groep 6, kijk maar:

Wat je ziet is wat je kunt worden.

Astrid en Dieuwertje bedachten het boek samen. Hun doel is kinderen te inspireren op veel verschillende manieren. Door een mooi verhaal met prachtige tekeningen, maar ook met leuke weetjes over gereedschap en ideeën voor projecten om zelf te maken. Zo wordt maak-inspiratie meteen omgezet in maak-actie! Want zien maken doet maken. En onze hoofdpersoon laat zien dat ook meiden prima makers zijn. Wat je ziet is wat je kunt worden.

Bo bouwt een boot is inmiddels uitverkocht. Wel kun je het lenen in de bibliotheek. En het gereedschapskatern kun je gratis downloaden bij Lekkersamenklooien.