Gepubliceerd op

Maakchallenge kettingreactie

Speciaal ter gelegenheid van de Fablearn conferentie in Eindhoven bedachten Per-Ivar Kloen en Astrid Poot een maakchallenge: maak je eigen kettingreactie.

De Maakchallenge is gebaseerd op de ‘Rube Goldberg machine’, vernoemd naar de Amerikaanse cartoonist Rube Goldberg. Het is een complex apparaat dat een zeer eenvoudige opgave, soms onnodig langzaam, indirect en omstandig uitvoert. Daarbij worden verschillende delen (bijvoorbeeld conservenblikken, kogels en bindtouw, enz.) zo opgebouwd, dat ze een kettingreactie geven die uiteindelijk helemaal aan het eind zijn doel bereikt.

Kettingreacties maken is niet alleen heel leuk, maar ook heel leerzaam. Hoe zorg je ervoor dat de energie telkens wordt doorgegeven? Een kettingreactie kun je thuis maken, op school, buiten of op je werk. Alles kan!

We formuleerde een uitdaging: Maak een kettingreactie in een grote doos (maat verhuisdoos). Kies zelf aanpak, thema en techniek. Begint bij A (links) en eindig bij B (rechts). Maak je kettingreactie zo lang mogelijk. De uitdaging is voor iedereen geschikt: van kleutergroepen tot TU-ers.

Om te helpen de kettingreactie te bedenken ontwikkelden we Kettingkaarten en een Ontwerpvel, en een handleiding voor in de klas. Iedereen kan alles zelf printen en verzamelen, maar we maakten er ook een speciale Klooikoffer bij.

Meer (op de site van Lekkersamenklooien):

Dit project en de Klooikoffer zijn bedacht door Per-Ivar Kloen en Astrid Poot. Het project is een speciale samenwerking tussen Lekkersamenklooien en MakerEducation.nl en is mede mogelijk gemaakt door MakerEducation.nl, Ministerie van OCW, WaagConrad en Lekkersamenklooien.