Gepubliceerd op

Boek: Maken in de klas

Eindelijk! Ja eindelijk. Ik heb de afgelopen maanden hard gewerkt aan een boek over maakonderwijs in het PO en het is af. Ik sprak makers (groot en klein), leraren, docenten, schooldirecteuren en experts van allerlei allooi. Het was een woeste rit, met soms onverwachte uitkomsten. Ik heb erg veel geleerd! Veel dank aan allen die meewerkten, en Per-Ivar Kloen het allermeest.

Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Pica, daar ben ik erg trots op.

Van de site van Pica: Mensen zijn van oudsher makers. In onze huidige tijd is dat vanzelfsprekende maken op de achtergrond geraakt. Maken in de klas plaatst ‘maken’ in een historisch kader en legt uit waarom het juist ook in deze tijd van groot belang is. En helemaal op school: maakonderwijs biedt een welkome afwisseling met het ‘hoofdwerk’ en geeft kinderen de kans om opgedane kennis in een bredere context te plaatsen en vooral ook zelf in de praktijk toe te passen.

Maken in de klas staat boordevol aanstekelijke voorbeelden van leraren en projecten die maken succesvol koppelen aan taal, techniek, kunst en natuurwetenschappen en het zo een goede plek in het curriculum geven. Aangevuld met inspirerende tekeningen, foto’s en verhalen is Maken in de klas een boek dat de leraar helpt om concreet met maakonderwijs aan de slag te gaan op een manier die bij haar of hem past.

Makenindeklas.nl

En als kers op de taart mocht ik als expert aantreden in de reeks tutorials over onderwijs op afstand die werden geïnitieerd door het Lerarencollectief, de PO Raad en ResearchEd Nederland.

Ik vertelde hoe je op afstand maakonderwijs kunt geven, en wat de waarde daarvan juist in de corona crisis is.

Hoera!