Gepubliceerd op

Stedelijk Museum Breda: blind date met een kunstwerk

Met het Kröller-Müller Museum samen maakte ik al een hele serie blind dates. Een geweldig leuk project waarmee mensen op een hele nieuwe manier kennis maken met kunst.

En nu gaat ook het Stedelijk Museum Breda kinderen op blind date met een kunstwerk sturen. Geweldig! Want leuke ideeën moet je delen.

Er zijn 10 verschillende leporello werkboekjes.

Waarom?

Je kunt als museum je collectie laten zien en dan de boel gaan uitleggen (traditioneel). In de Blind dates draaien we dat om. Je kunt met je bezoekers ook eerst kijkend en makend kennis opdoen en dan pas de kunst waar het over gaat tonen!

Blind dates doen precies dat. Kinderen krijgen de kans met het gedachtengoed van de kunstenaar of stroming bezig te zijn en er hun eigen idee over te vormen. De ontmoeting met het kunstwerk is pas daarna en zal door de voorbereiding veel inhoudelijker zijn.

Een nieuws-situatie namaken met speelgoed.

10!

Het museum heeft er 10 gemaakt. Ik mocht meedenken met de opdrachten en maakte de tekeningen. Vormgeving van de boekjes is gedaan door Dana Dijkgraaf. Nu maar hopen dat het klikt tussen de kinderen en de kunst! (Zoals Herman Tibosch altijd zegt.)

Hoe zie je eruit als je dood bent?