Gepubliceerd op

Ethiek kost moeite, maar is niet moeilijk

Deze blog is een lijstje lees- en kijktips bij Scrum facilitators podcast waar ik te gast was. Mijn aflevering luister je hier.

Zelf aan de slag met ethiek

‘Een ontwerper is iemand die het gedrag van anderen probeert te veranderen door een bedacht proces.’ Bij deze definitie van Victor Papanek sluit ik me van harte aan. Als ik ontwerper zeg bedoel ik dus: ontwerper, marketeer, PO, data specialist, developer, scrum master, scriptschrijver, en alle andere ontwerp- achtige functies.

Goed Maken

Allereerst: het goede doen is een sociale inspanning. Het goede doen we samen. Wil je daar onderdeel van zijn? Sluit je dan aan bij Goed Maken. We weten nog niet wat Goed Maken is, het zal groeien onder onze handen.

De grote filosofen

Het vergelijken van grote denkers helpt enorm met het begrijpen van de beslissingen die je moet nemen. Hier de erg korte samenvatting:

Papanek samengevat

Victor Papanek schreef zijn boek Design for the real world in de jaren 70 van de vorige eeuw. Maar het heeft nog niets aan actualiteit ingeboet. Hier mijn korte, gekleurde en aangevulde samenvatting.

Wat kan jij doen?

Je hoeft niet alles meteen te veranderen, doe wat je kan. Meer lezen: A plea for kindness and self-love.

Twee vragen

De allerkleinste tool die ik maakte: stel jezelf in je ontwerpproces altijd deze twee vragen. Antwoord 1 is moet ja zijn, antwoord 2 mag nooit ja zijn. Hou je van tools? Hier staat verschillende denkgereedschappen.

Helpen, sturen, besturen

Hoe ga je om met waarden? En wat is eigenlijk schade? Blog hier, tool hieronder.

10 vragen over het goede

Wat vind jij dat het goede is? En hoe ga je met al die kennis om in een groep mensen? Is een definitie van het goede te geven?

Wat ik nog meer doe

Naast dat ik hard werk aan mijn ethiek onderzoek, werk ik samen met musea, bibliotheken en het onderwijs en schrijf ik over verschillende onderwerpen.

Ter inspiratie

Meer? hallo@astridpoot.nl